miercuri, 18 noiembrie 2009
Exista si E-uri benefice. Afla care sunt!
Orice medic pediatru insista ca parintii sa ii prepare acasa copilului toate mesele. Iar nutritionistii recomanda mancarea de la bunica de acasa, adica cea naturala. Au dreptate, dar cu toate acestea exista si asa-numitele E-uri bune pe care puteti sa le ingerati fara efecte secundare negative.
Primul loc pe lista E-urilor bune il ocupa licopenul, un colorant rosu-galben, obtinut din tomate. Il gasiti in produse sub denumirea comerciala de E 160. Licopenul se obtine din fierberea rosiilor. „Iar natura a fost mai mult decat generoasa, pentru ca, prin fierbere, licopenul in loc sa se distruga, se genereaza in cantitate si mai mare”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.
„Licopenul e un antioxidant puternic. Este dovedit ca scade riscul aparitiei cancerului de prostata si chiar al cancerului de san”, continua profesorul. Un alt aditiv de culoare rosie care nu prezinta efecte negative este E 162 sau rosul din sfecla. „Un colorant bun, sanatos, care nu prea are varianta de sinteza si care poate fi gasit de multe ori in iaurturi.
Si rosul din ardei e un colorant bun, sanatos care contine o substanta indicata in curele de slabire. Aceasta are ca efect cresterea ratei metabolismului bazal, adica accelereaza arderea grasimilor”, spune directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Si E-urile 163 sunt considerate sigure.
Din aceasta grupa fac parte coloranti de la roz la albastru inchis, in functie de fructele si legumele din care se extrag. Mai exista insa o alta categorie de aditivi buni.
Vitaminele sunt aditivi alimentari buni
Vitamina E sau E 306 are un rol important in preventia bolilor cardiovasculare. E 306 e dovedit a avea actiune antioxidanta foarte puternica si astfel devine eficient in prevenirea si tratarea arterosclerozei. Si vitamina C sau E 300, alaturi de betacarotenul numit E 160 nu pericliteaza sanatatea.
De asemenea, echivalentul vitaminei B12, E 101, are un rol important in metabolismul glucidelor, grasimilor si proteinelor. Mai mult, E 100 este hepatoprotector care favorizeaza secretia biliara si se gaseste cu preponderenta in amestecul cunoscut sub numele de curry.
E 140 are un efect dezinfectant, iar E 322 inseamna lecitina si se gaseste in ciocolata. Atentie insa! Pentru acesti aditivi exista atat varianta naturala, cat si cea de sinteza, iar consumatorii nu le pot deosebi.
„Legea nu obliga producatorii sa specifice daca e vorba de varianta naturala sau de sinteza acestor E-uri”, explica prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Iar in prezent nu exista nici macar semne ca in viitorul apropiat producatorii vor fi obligati sa specifice pe eticheta provenienta acestor substante.
Firesc, varianta de sinteza e tot un produs chimic care nu are de-a face cu ceea ce se gaseste in natura. De asemenea, aditivii buni sunt si mult mai scumpi pe piata alimentara si acesta e motivul pentru care nu sunt folositi frecvent.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu